19 des. Dolor lumbar rodant en bicicleta. Com solucionar-ho?
Aparició del dolor lumbar
Surts a rodar amb la teva bicicleta. Ja fa una hora i mitja o dues que rodes i comença a aparèixer el maleït dolor lumbar, just a la part baixa de l’esquena. T’aixeques del seient, pedales uns metres i se te’n va una mica. Després penses: “em faig gran”, “ja em passarà”, “ja m’acostumaré”. Tornes a seure, però poca estona després torna a aparèixer. Tornes a seure. I així fins que arribes a casa que hi entres literalment “doblegat“.
Molts ciclistes de qualsevol disciplina i nivell esportiu es troben en aquesta situació. Aquest estudi del 2010 indica que fins a un 60% dels ciclistes pateixen o han patit dolor lumbar i, també amb la nostra experiència, confirmem aquesta tesi, ja que molts dels ciclistes que s’apropen al nostre estudi, així ens ho indiquen.
Solucions
Tal com vam indicar en el post dels genitals adormits la pelvis és la base d’un estudi. Amb aquesta part del cos del ciclista situada de manera correcta al seient, la resta anirà a continuació. El cas del mal de lumbars (o lumbàlgia) no és diferent. Mentre fem el nostre estudi biomecànic 3D, després de situar la pelvis, configurarem els components de la bicicleta per evitar aquest dolor. Concretament, la posició del manillar pot ajudar-nos a acabar de solucionar aquest problema adaptant-lo a cada ciclista, en funció de la seva flexibilitat i de l’alineació de la seva columna.
Hem de tenir en compte que un manillar alt no sempre significa una postura còmoda. Posant una potència curta i en posició positiva i posar també separadors al tub de direcció per elevar el manillar, probablement el que aconseguim és que el ciclista pateixi mal als ísquiums i a les parts toves que fan contacte amb el seient. A més, moure excessivament els pesos cap enrere, augmentarà la pressió sobre la part baixa de l’esquena provocant més dolor lumbar (aquí tens més informació sobre la longitud de la potència).
També, pot ser que en un inici, un manillar baix ens ajudi aerodinàmicament a ser més eficients, però també ens pot dur a patir d’altres dolors, com el de les cervicals, o el fet de tenir les mans adormides, entre d’altres. Un manillar baix balancejarà el pes cap endavant portant els nostres problemes a zones més avançades del cos, i a la vegada, farà la postura insostenible.
Així doncs, durant la col·locació del manillar, haurem de fer equilibris amb la comoditat, l’aerodinàmica i la sostenibilitat de la postura. També l’adaptarem a les característiques físiques del ciclista tenint en compte els motius pels quals aquest ens ha visitat.
Reserva ara el teu estudi biomecànic 3D i, oblida-te’n del que t’incomoda!