La millor potència per la teva bicicleta

potencia-bontrager-bicicleta

La millor potència per la teva bicicleta


Començarem aquest article assegurant que l’única manera de saber quines són les característiques de la potència ideal per una determinada bicicleta, és realitzant un estudi biomecànic personalitzat. Durant l’estudi, el biomecànic utilitzarà eines per determinar quines característiques són les adequades per aquest component. Tots els altres motius per canviar-la, respondran a criteris diferents dels de la biomecànica i no poden ser considerats com els òptims. En aquest article explicarem què passa quan es canvia la potència en una bicicleta.

potència ajustable longitud
Potència de longitud ajustable entre 55mm i 155mm
potència ajustable angle
Potència d’angle ajustable entre -30º i +30º

La longitud i l’angle de la potència són una configuració ajustable del quadre. També ho són la longitud de la tija, la forma i el retrocés del seient, la forma, amplada, reach (abast) i drop (caiguda) del manillar, etc. Tots aquests components i les seves possibilitats de configuració alteren la postura del ciclista i personalitzen la bicicleta.

El comportament de la direcció segons la potència escollida

Canviar la potència no només afecta l’ajust de la bicicleta i el confort del ciclista, sinó que també afecta la dinàmica quan es roda sobre d’ella. Amb una potència llarga la conducció serà més suau i la direcció més lenta. Acurtar-la agilitzarà la direcció de la bicicleta i farà que la conducció sigui més reactiva. És per això que s’acostumen a usar potències curtes en bicicletes de ciclocross i d’enduro i llargues en les de contrarellotge.

potència curta 35mm
Potència curta de 35mm 0º (sense angle)

Canviar la potència per modificar el reach i el stack efectius

Com que el reach i el stack del quadre són immodificables, les característiques de la potència faran que el reach efectiu i el stack efectiu siguin uns o altres segons la que s’esculli.

stack i reach quadre bicicleta

El reach i el stack efectius són l’abast i l’alçada a la qual ens agafem al manillar, respectivament, respecte a l’eix del pedaler. Així doncs, canviant les característiques de la potència, canviem també aquests paràmetres.

Reach efectiu

Una de les poques opcions que existeixen per apropar o allunyar el manillar del ciclista és canviant la longitud de la potència. A les bicicletes de carretera se’ls pot canviar el manillar amb un reach de manillar diferent, però és una tasca més complicada i el canvi només afecta dues de les tres possibles posicions de les mans al manillar. Els manillars per bicicletes de muntanya també tenen diferents retrocessos i amplades per modificar el reach efectiu segons interessi.

drop reach i amplada manillar bicicleta
El reach (abast), drop (caiguda) i amplada (width) del manillar són personalitzables

Stack efectiu

El stack efectiu es pot modificar instal·lant una potència amb un angle diferent. N’hi ha de 6°, 7°, 8°, 17°, 30°, 60°, etc. Una possibilitat interessant és que es poden instal·lar del dret o del revés per obtenir inclinacions totalment oposades (+-6°, +-7°, +-8°, etc.). L’angle situarà el manillar en una posició inferior si s’instal·la en negatiu, o superior si s’instal·la en positiu.

Lògicament, una potència de -6° situarà el manillar en una posició superior que amb una de -60°. No obstant això, on més podem incidir sobre el stack efectiu, és durant la instal·lació de la potència en el tub de la direcció. Si el tub de la direcció de la bicicleta és suficientment llarg, hi haurà separadors sobre o sota d’ella per instal·lar-la en una posició superior o inferior segons es desitgi.

separadors potència

Recomanacions finals

  • Realitzar un estudi biomecànic personalitzat amb la bicicleta és l’única manera que existeix per saber les característiques ideals de la potència.
  • Escollir bé la talla del teu quadre; d’aquesta manera evitaràs haver d’instal·lar una potència massa llarga o massa curta. L’elecció del quadre és clau en tot el que afecta el teu confort, així que consulta el teu biomecànic per saber quina talla és la que et correspon.
  • No copiar-te dels ciclistes professionals ni de ningú de la teva grupeta, cada ciclista és un cas diferent i s’ha de tractar individualment.
  • No canviar-la a causa de la moda actual.

Reserva ara el teu estudi biomecànic 3D i, sàpigues quines són les característiques de la potència que necessites per la teva bicicleta!
×